Puheenjohtajan mietteitä

 

Uusin kirjoitus ylimpänä

 

17.2.2019

Hyvät senioriopettajat!

Parikymmentä jäsentämme oli kokoontunut viime tiistaina 12.2. Sotilaskotiin kuulemaan Pirjo Kukkohovin esitystä matkailusta Kroatiassa ja osallistumaan vuosikokoukseen. Kiitos Pirjolle, kiitos kokousväelle!

Vuosikokouksessa kiitettiin ja kukitettiin tehtävänsä nyt jättävät puheenjohtaja Matti Härmä, rahastonhoitaja Raili Mäkelä ja hallituksen jäsen Sirpa Koskinen. Vielä kerran kiitos pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstänne yhdistyksen hyväksi!

Uudeksi puheenjohtajaksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle valittiin minut, Merja-Helena Kärkkäinen. Kiitän luottamuksesta ja pyrin olemaan sen arvoinen. Olen tehnyt 40-vuotisen työurani Tampereella ja Vaasassa toimien luokanopettajana ja rehtorina, jokusen vuoden myös koulutoimenjohtajana. Eläkkeelle jäin 1.8.2017 Vaasan Keskuskoulun rehtorin tehtävästä. Järjestö- ja yhdistystoiminnasta minulla on kokemusta yli 20 vuoden ajalta sihteerinä, rahastonhoitajana ja puheenjohtajana Suomen Rehtorit ry:n puitteissa.

Yhdistyksemme hallituksessa jatkavat vielä vuoden Toini Koskinen varapuheenjohtajana sekä Ulla Kytölä ja Kerttu Ahonen. Erovuoroisten tilalle valittiin seuraavaksi 2-vuotiskaudeksi uudelleen Kaarina Roden sekä uusina Tiina Byrkjeland ja Jorma Ryytty. Kaarina Roden hoitaa edelleen jäsenrekisteriämme ja toimii yhdistyksen tiedottajana. Jorma Ryytty hoitaa tavanomaiset sihteerin tehtävät. Varajäseneksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle valittiin Maija-Leena Pitkänen, Matti Härmä jatkaa vuoden varajäsenenä minulta vapautuneessa paikassa. On hienoa, että  ”konkareita” ja uusia kasvoja on samassa hallituksessa. Kokemusta yhdistyksen toiminnasta, osaamista ja uusia ideoita – sitähän me tarvitsemme. Todella toivottavaa on, että entistä useampi teistä tulisi mukaan hallitustyöhön. Ilman henkilökiertoa toiminta ei uusiudu eikä välttämättä ole edes olemassa…. Vuoden päästä on taas edessä uusia valintoja!!

Sitten se meidän suurin murhe. Meiltä puuttuu rahastonhoitaja! Raili Mäkelä on lupautunut hoitamaan toistaiseksi rahaliikenteen eli maksaa kulut yhdistyksen tililtä, kerää tositteet ja meidän oman jäsenmaksun 5€ / hlö. Tähän tekemiseen ja kirjanpitoon pitäisi löytyä uusi henkilö. Olisitko se sinä? Kovasti toivon yhteydenottoja!

Muistattehan käydä kotisivuillamme. Sieltä löytyy hallituksen yhteystiedot, jäsenkirjeet, kuvia tapahtumista kuten nyt vuosikokouksesta jne. Otamme hallituksessa mielellämme vastaan palautetta ja ehdotuksia toiminnasta.

Iloisin mielen kevättä kohti!

 

Ystävällisesti

puheenjohtaja Merja-Helena Kärkkäinen

merhele.merhele@gmail.com   puh. 040-7466526

 

27.2.2018

Hyvät ystävät ja kollegat
(Puheenjohtajan murahdus meille passiivisille jäsenille)

Viimeisessä vuosikokouksessa oli läsnä hallituksen lisäksi vain muutama jäsen. Ennen kokousta meillä oli vieraana kaksi sympaattista maahanmuuttajanuorta - kongolainen ja Syyrian kurdi. Heillä on tavoitteena oppia suomen kieltä niin hyvin, että voivat päästä ammattikoulutukseen. Meillä oli mielenkiintoinen keskustelu heidän elämänvaiheistaan ja toiveistaan. Olisi luullut, että aihe kiinnostaa senioriopettajia, mutta ei. Olen kuullut monasti syynä poisjääntiin vuosikokouksesta olevan, että pelätään joutumista hallitukseen tai muihin tehtäviin. Toivottavasti tilanne ei ole niin surkea.

Elinvoimaisen yhdistyksen edellytyksenä on, että toiminnasta vastaamaan saadaan ajoittain uutta verta. Nyt on ollut kauan se tilanne, että vanha hallitus jatkaa vuodesta toiseen, kun uusia ei saada tilalle.  Meillä on ollut onni saada nykyhallitukseen erinomaisia jäseniä, mutta ei sentään ainaisjäseniä. Heille suo kullekin vuorollaan hyvin ansaitun vapautuksen. Toivoisin jäsenistöltä sellaista aktiivista yhteishenkeä, että jokainen olisi valmis vuorollaan hallintotehtäviin. Erityisesti vetoan nuorimpiin jäseniin. Ei tehtävät juuri rasita eikä vaadi paljoakaan vaivaa, aikaa eikä voimia. Parin vuoden pestikin riittää.

Nyt on uhkaamassa tilanne, ettei hallitusta saada täysmittaiseksi eikä tehtäviin nimettyä henkilöitä. EI kai me anneta yhdistyksen toiminnan hiipua. Kokoontumiset ja toistemme tapaamiset erilaisten teemojen merkeissä ovat olleet viihdyttäviä ja virkistäviä tuokioita.
Jäsenistössämme on niin paljon taitoa ja ymmärrystä, että uskon pääsevämme eteenpäin tästä pysähtyneisyyden tilasta.

toivoo Matti

Kuva: AN (pj. murisee meille ihan aiheesta)

PS. Vuosikokouksessa oli esillä ajatus perustaa vaasanseudunsenioriopettajat facebook-ryhmä. (suljettu ryhmä). Allekirjoittanutta on pyydetty tällainen fb-sivu perustamaan. Toteutus onnistuu maaliskuun 2018 aikana. Tämä on nykyaikaa, ja tuo toivottavasti uudenlaista yhteisöllisyyttä yhdistyksemme jäsenten keskuuteen, keskinäiseen yhteydenpitoomme.  

Pidetään yhteyttä, Aimo Nyberg, puh. 050 3308540
Hallituksen ulkopuolinen, yhdistyksen nettisivuston ylläpitäjä

 

 

Muistoja jakamaan!  (tammikuu 2018)

Kuva: MH,  6.1. 2018.

Meillä kaikilla on paljon muistoja monenlaisista tapahtumista ja sattumuksista koulumaailmasta. Olisi mukava saada kootuksi muisteloita Vaasasta vuosikymmenten varrella.

Myös eläkepäivien tunnelmista, kannanotoista ja kokemuksista olisi kiva kuulla ja vaihtaa mielipiteitä.
Itselläni on tuore tapahtuma, joka on versonut monia mietteitä:

Jouluaamuna meille ilmestyi ihme, neljännen polven esikoinen. Mikä ilo ja onni tarkkailla nukkuvaa pienokaista. Ajatukset hiipivät tulevaan.

Tämä pieni varttuu aikuiseksi aikana, mikä on meille arvoitus. Sitä emme tule näkemään. Toisaalta meidän sota-ajan lapsien elinolot ovat uudelle sukupolvelle hämärää historiaa. Kunpa saisinkin vielä tilaisuuden kertoa omista lapsuuden ajoista.

Minulle kerrottiin eräästä vanhasta miehestä, joka sai syntymäpäivälahjakseen kynän ja ruutuvihon. Hänen toivottiin laittavan paperille lapsuuden muistojaan. Siinä arvokas vihje monelle.

Vaikka ulkoinen maailma muuttuu, ihmisen henkinen kehityksen edellytykset ovat samat sukupolvesta toiseen: läheisen rakkautta, omaa rauhaa asioiden tarkkailuun ja kokeiluun sekä kohtuullisesti virikkeitä.

Terveisin Matti

 

 

 

Matin mietteitä  (syksy 2017)

 

Meitä on noin 250. Kuinka paljon tietoa, osaamista ja harrastusta! Sitä ei saa päästää ruostumaan. Laakereilla lepäämään jättäytyminen on kohtalokasta niin mielen kuin ruumiinkin terveydelle.

 

Yhdistyksen tehtävänä on ylläpitää jäsentensä vireyttä. Toivomisen varaa on ilmeisesti toiminnassa, koska vain noin 10 prosenttia jäsenistä osallistuu aktiivisesti kuukausittaisiin kokoontumisiimme. Tietysti syitä osallistumattomuuteen on monenlaista, mutta voidaan kaivata myös toisenlaista toimintaa.

 

Mutta mitä? Tehkää ehdotuksia hallituksen jäsenille.

Olisiko mahdollista samoista asioista kiinnostuneiden tai samaa harrastavien muodostaa silloin tällöin kokoontuvia ryhmiä; kirja-, liikunta-, taide- kokkaus-luonto-filosofia ym. kerhoja. Tarvitaan vain joku jäsenistä koollekutsujaksi.

 

Voisimme myös tehdä yhdessä lyhyitä tai pitkiä reissuja. Onhan niitä kokeiltukin, muttei aina kovin hyvällä menestyksellä. Jos nyt olisi uuden yrityksen aika!

 

Jotta saisimme uutta aikaan, tarvitsemme kaikkien seniorien aktiivisen tuen. Viihtyminen yhdessä, railakas sananvaihto, iloinen seurustelu ovat keskeistä toiminnassamme.

 

Hyvät seniorit!

 

Kirjoittakaa meidän kotisivulle. Kommentteja ylläolevaan ym. kirjoituksia. Aimo Nyberg (aimonyberg(at)gmail.com) hoitaa niiden laittamiset sivulle.

 

Aurinkoista, iloista syksyä meille kaikille

 

Matti

 

 

Kuva: AN, 27.8. 2017.

 

 

Liity jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä jokainen eläkkeellä oleva opetusalalla toiminut henkilö. Jokainen jäsen kuuluu johonkin OSJ: n paikallisyhdistykseen ja paikallisyhdistyksen kautta valtakunnalliseen järjestöön.

Liity tästä »

Tutustu tästä
jäsenetuihimme »


Liity jäseneksi

Jäseneksi voi liittyä jokainen eläkkeellä oleva opetusalalla toiminut henkilö. Jokainen jäsen kuuluu johonkin OSJ: n paikallisyhdistykseen ja paikallisyhdistyksen kautta valtakunnalliseen järjestöön.

Liity tästä »

Tutustu tästä
jäsenetuihimme »


 

 

 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry,
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki
020 748 9678 / 020 748 9736
seniorit(at)oaj.fi

www.osj.fi

Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.

Toimiston numeroihin soitettaessa puheluiden hinnat ovat seuraavat:
soitettaessa kiinteän puhelin-verkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 6,55 snt/min
soitettaessa matka-viestinverkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 18,05 snt/min.